Cigória


Výrobok ocenený značkou kvality SK "Tradičná kávovina"
Hmotnosť balenia: 200g
Kód: 0026
Cigória - mletá pražená čakanka
Jedinečná pražená kávovina, vyrobená tradičným spôsobom praženia koreňov čakanky - s prirodzeným obsahom inulínu min. 35 %. Nápoj ulahodí nie len milovníkom lahodnej chuti, ale aj zástancom zdravého životného štýlu. Čakanka prirodzene neobsahuje glutén, preto je vhodná aj pre celiatikov.
Čakanka je známa už od staroveku. V starom Egypte bola považovaná za magickú bylinu, ktorá dáva krásu a úspech. V minulosti bola v lekárstve používaná ako všeliek. A tak ako v minulosti aj v súčastnosti sa čakanka využíva predovšetkým v ľudovom liečiteľstve a vo fytoterapii. Na tieto účely sa využíva najmä koreň rastliny. Naši prastarí a starí rodičia ho poznali a využívali ako Korenie sv. Petra. Nápoj z usušeného koreňa zaliateho vriacou vodou nazývali "Cigorka". Pražením a zmiešaním koreňa čakanky a jačmeňa vznikol voňavý a lahodný cereálny nápoj, ktorý dokonale nahrádzal a stále nahrádza kávu a to nie len u ľudí, ktorí dávajú prednosť zdravému životnému štýlu. Nápoje s obsahom praženej čakanky tzv. kávoviny vnímame pre ich typickú chuť čistej prírody a pozitívne účinky na organizmus.
-
Horké látky v čakanke zlepšujú trávenie a povzbudzujú činnosť tráviacich orgánov tým, že podporujú vylučovanie tráviacich štiav a zlepšujú mobilitu hladkého svalstva tráviacej rúry.
- Koreň čakanky obsahuje až do 50 % inulínu a práve jeho pozitívny vplyv na ľudský organizmus v súčastnosti dokazujú rôzne odborné štúdie. Inulín je rastlinná igrediencia, ktorá je oficiálne uznaná za vlákninu. Z množstva pozitívnych účinkov ktoré sa opisujú v rôznych herbároch, liečiteľských kníhách a odborných štúdiách uvádzame :
-
Inulín má pozitívny vplyv na cukrovku
Jeho hlavnou zložkou je fruktóza, na jej vstup do buniek netreba inzulín, ktorý cukrovkárom často chýba. Keďže inulín sa prakticky v tenkom čreve nerozkladá tráviacimi enzýmami, pôsobí do určitej mieri ako vláknina, ktorá znižuje glykemický index jedál. Výsledkom konzumácie jedál s výšším obsahom vlákniny a teda aj inulínu je nižšia a stabilnejšia hladina krvnej glukózy.
-
Inulín má pozitívny vplyv na tráviacu sústavu
Pôsobí ako prebiotikum slúžiace črevným baktériám ako potrava – vytvára vhodné prostredie na rozmnožovanie a zachovanie prirodzenej črevnej mikroflóry. Ako diétna vláknina nedokáže byť strávený v zažívacom systéme, dostáva sa do tráviaceho traktu v neporušenom stave a ovplyvňuje zloženie a konzistenciu v žalúdku a v čreve ako aj rýchlosť vyprázdňovania.
Údaje pre spotrebiteľa k tovaru
Zloženie: mletá pražená čakanka (Cichorium intybus) – koreň s prirodzeným obsahom inulínu min. 35% .
Návod na prípravu:
- Do kávovej šálky nasypte 1 (max. 2) kávové lyžičky Cigórie, zalejte vriacou vodou, premiešajte a nechajte usadiť.
- Do násypky kávovaru nasypte 1 - 2 polievkové lyžice ( ďalej PL ) Cigórie a nechajte prekvapkať 1 l vody.
- Do 1 l vriacej vody nasypte 1-2 PL Cigórie a za občasného premiešania krátko povarte. Nechajte lúhovať min. 3 min a následne sceďte.
Podľa chuti oslaďte a zjemnite mliekom alebo smotanou.Nápoj môžete piť horúci ako kávičku alebo studený na osvieženie.
Náš tip: 1 PL Cigórie a 2 PL Mletá alebo mletej zrnkovej kávy nasypte do násypky kávovaru a nechajte prekvapkať 1 l vody alebo za občasného premiešania krátko povarte v 1 l vody. Nechajte lúhovať min. 3 min a následne sceďte.
Podľa chuti oslaďte a zjemnite mliekom alebo smotanou.Nápoj môžete piť horúci ako kávičku alebo studený na osvieženie.
Skladujte v suchu!
Výživové údaje na 100 g výrobku |
|
Energia |
1209 kJ / 285 kcal |
Tuky |
0,9g |
- z toho nasýtené mastné kyseliny |
0,3g |
Sacharidy |
63g |
- z toho cukry |
11g |
Bielkoviny |
6,4g |
Soľ |
0,31g |