Cigória

Cigória Bez lepku

Výrobok ocenený značkou kvality SK "Tradičná kávovina"

Hmotnosť balenia: 200g

Kód: 0026

ks
0,63€

Cigória - mletá pražená čakanka

Jedinečná pražená kávovina, vyrobená tradičným spôsobom praženia koreňov čakanky - s prirodzeným obsahom inulínu min. 35 %. Nápoj ulahodí nie len milovníkom lahodnej chuti, ale aj zástancom zdravého životného štýlu. Čakanka prirodzene neobsahuje glutén, preto je vhodná aj pre celiatikov.

Čakanka je známa už od staroveku. V starom Egypte bola považovaná za magickú bylinu, ktorá dáva krásu a úspech. V minulosti bola v lekárstve používaná ako všeliek. A tak ako v minulosti aj v súčastnosti sa čakanka využíva predovšetkým v ľudovom liečiteľstve a vo fytoterapii. Na tieto účely sa využíva najmä koreň rastliny. Naši prastarí a starí rodičia ho poznali a využívali ako Korenie sv. Petra. Nápoj z usušeného koreňa zaliateho vriacou vodou nazývali "Cigorka". Pražením a zmiešaním koreňa čakanky a jačmeňa vznikol voňavý a lahodný cereálny nápoj, ktorý dokonale nahrádzal a stále nahrádza kávu a to nie len u ľudí, ktorí dávajú prednosť zdravému životnému štýlu. Nápoje s obsahom praženej čakanky tzv. kávoviny vnímame pre ich typickú chuť čistej prírody a pozitívne účinky na organizmus.

  1. Horké látky v čakanke zlepšujú trávenie a povzbudzujú činnosť tráviacich orgánov tým, že podporujú vylučovanie tráviacich štiav a zlepšujú mobilitu hladkého svalstva tráviacej rúry.

  2. Koreň čakanky obsahuje až do 50 % inulínu a práve jeho pozitívny vplyv na ľudský organizmus v súčastnosti               dokazujú rôzne odborné štúdie. Inulín je rastlinná igrediencia, ktorá je oficiálne uznaná za vlákninu. Z množstva           pozitívnych účinkov ktoré sa opisujú v rôznych herbároch, liečiteľských kníhách a odborných štúdiách uvádzame :
  • Inulín má pozitívny vplyv na cukrovku

Jeho hlavnou zložkou je fruktóza, na jej vstup do buniek netreba inzulín, ktorý cukrovkárom často chýba. Keďže inulín sa prakticky v tenkom čreve nerozkladá tráviacimi enzýmami, pôsobí do určitej mieri ako vláknina, ktorá znižuje glykemický index jedál. Výsledkom konzumácie jedál s výšším obsahom vlákniny a teda aj inulínu je nižšia a stabilnejšia hladina krvnej glukózy.

  • Inulín má pozitívny vplyv na tráviacu sústavu

Pôsobí ako prebiotikum slúžiace črevným baktériám ako potrava – vytvára vhodné prostredie na rozmnožovanie a zachovanie prirodzenej črevnej mikroflóry. Ako diétna vláknina nedokáže byť strávený v zažívacom systéme, dostáva sa do tráviaceho traktu v neporušenom stave a ovplyvňuje zloženie a konzistenciu v žalúdku a v čreve ako aj rýchlosť vyprázdňovania.

Údaje pre spotrebiteľa k tovaru

Zloženie: mletá pražená čakanka (Cichorium intybus) – koreň s prirodzeným obsahom inulínu min. 35% .

Návod na prípravu:

  1. Do kávovej šálky nasypte 1 (max. 2) kávové lyžičky Cigórie, zalejte vriacou vodou, premiešajte a nechajte usadiť.
  2. Do násypky kávovaru nasypte 1 - 2 polievkové lyžice ( ďalej PL ) Cigórie a nechajte prekvapkať 1 l vody.
  3. Do 1 l vriacej vody nasypte 1-2 PL Cigórie a za občasného premiešania krátko povarte. Nechajte lúhovať min. 3 min a následne sceďte.

 Podľa chuti oslaďte a zjemnite mliekom alebo smotanou.Nápoj môžete piť horúci ako kávičku alebo studený na osvieženie. 

Náš tip: 1 PL Cigórie a 2 PL Mletá alebo mletej zrnkovej kávy nasypte do násypky kávovaru a nechajte prekvapkať 1 l vody alebo za občasného premiešania krátko povarte v 1 l vody. Nechajte lúhovať min. 3 min a následne sceďte. 

Podľa chuti oslaďte a zjemnite mliekom alebo smotanou.Nápoj môžete piť horúci ako kávičku alebo studený na osvieženie.

Skladujte v suchu!

Výživové údaje na 100 g výrobku

Energia 

1209 kJ / 285 kcal

Tuky

  0,9g

 - z toho nasýtené mastné kyseliny

  0,3g

Sacharidy

   63g

 - z toho cukry

   11g

Bielkoviny

  6,4g

Soľ 

 0,31g