Veľkonočka

Suroviny

1 hrnčekVlažné mlieko
1/2 hrnčekaCukor kryštál
2 a 1/2 baleniaSušené droždie
2 ČLVanilínový cukor
4 a 1/2 hrnčekaHladká múka 00
2 ksVajcia
1/2 hrnčekaMaslo
1/2 ČLSoľ
Veľkonočka

Tak ako na Vianoce nemôže chýbať vianočka, tak počas Veľkej noci pripravujeme veľkonočku. vyskúšajte tento nadýchaný a chutný recept, ktorým potešíte zmysly Vašich blízkych.

Porcie 12 Čas prípravy 0 min Čas tepelnej úpravy 0 min
Veľkú misu vystriekame sprejom alebo vytrieme maslom. Do misky alebo odmerky pridáme mlieko, 1 ČL cukru a navrch prisypeme droždie. Necháme postáť do spenenia, cca 8 minút.
 
V miske mixéra s hákom na cesto zmiešame múku, zvyšnú ½ šálky cukru a soľ. Pridáme zmes mlieka s droždím a vajcia. Mieste, kým sa nevytvorí veľmi mäkké cesto, cca 5 minút. Zvýšime otáčky na stredne vysokú rýchlosť a po lyžiciach pridávame maslo, po každom pridaní dobre premiešame, kým sa cesto neodlepí od stien misy, cca 15 minút.
 
Cesto preložíme do vymastenej misy, prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem, 1 až 1 1/2 hodiny. Medzitým si pripravíme vajcia na tvrdo: Vložíme vajcia do stredného hrnca a zalejeme vodou. Na strednom ohni privedieme do varu. Zakryjeme pokrievkou a vypneme varenie. Necháme 11 minút postáť, potom vyberieme z hrnca a namočíme do ľadovej vody.
 
Rozdelíme 1 šálku vriacej vody medzi 2 misky. Do každej misky pridáme 1 čajovú lyžičku octu a požadované potravinárske farbivo. Pridáme jedno vajce po druhom a necháme 5 až 10 minút postáť, v závislosti od preferovanej farby.
Pomocou dierovanej lyžice vyberieme z misky a nechajte uschnúť na mriežke.
 
Rúru predhrejeme na 180 stupňov a veľký plech vystelieme papierom na pečenie. Na pomúčenej doske cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti. Každý kus zrolujeme do dlhého povrazu. Povrazy položíme pozdĺžne vedľa seba na pripravený plech. Horné konce pritlačíme k sebe a potom povrazy pevne spletieme. Konce spájame tak, aby vytvorili kruh a zoštipneme. Môžeme použiť napríklad špajdle aby sme mali istotu, že sa nám cesto nerozíde.
 
Zafarbené vajíčka vtlačíme do copu, potom cesto prikryjeme a necháme kysnúť, kým sa nezdvojnásobí, asi 30 minút. Potrieme vajíčkom a posypeme posýpkou. Pečieme dozlatista, cca 30 minút.