Tiramisu

Suroviny

200 gpráškový cukor
4 KSžĺtky
4 clamaretto likér alebo baileys
500 gmascarpone
1 veľkášálka kávy
1/2 balíkavanilínový cukor
2 clčerešňovica alebo vodka
6 ksvajec
6 PLvlažná voda
6 PLcukor krystáľ
1 kskypriaci prášok do pečiva
Tiramisu

Tiramisu alebo tiramisú (z tal. tirami su = "vytiahni ma hore", čo obrazne znamená "zlepši mi náladu") je známy koláč zBenátok. Pozostáva zo striedajúcich sa vrstiev piškót (lyžičkového tvaru – Savoiardi, Ladyfingers) alebo Pan di Spagna(piškótový korpus) nasiaknutých studeným espressom a z krému z mascarpone, vajcového žĺtka a snehu, ktorý sa aromatizuje rumom, niekedy aj marsalským vínom. Tiramisu sa aromatizuje aj kávou. Konečná vrstva krému sa bohato popráši kakaom a všetko sa nechá aspoň štyri hodiny poriadne vychladnúť a spojiť zároveň.

Tiramisu je dnes jedným z najobľúbenejších a najznámejších talianskych dezertov. Dejiny moderného receptu sa dajú sledovať prekvapivo len približne do roku 1970 do mesta Treviso v severnom Taliansku. Ale podobné dezerty pochádzajú z čias renesancie a prišli zo Sieny cez Florenciu a iné mestá do Benátok a potom do Trevisa.

Porcie 8 Čas prípravy 20 min Čas tepelnej úpravy 20 min

Cukor so žĺtkami šľaháme ručným šľahačom 8 minút, určite nie menej, vmiešame polovicu likéru a opatrne už len vidličkou zamiešame po lyžiciach Mascarpone. Piškótove cesto polievame v kávou a na dne podnosu, pokvapkáme čerešňovicou a navrstvíme polovicou krému. Na krém poukladáme ďalši omočený plát, pokvapkáme zvyšným Amarettom a potrieme zvyšným krémom. Povrch uhladíme a husto posypeme nerozpustnym kakaom, najlepšie cez sitko. Tiramisu necháme aspoň 6 hodín v chladničke, aby sa všetky chute spojili, je výborné, určite Vám bude chutiť.

POSTUP PRÍPRAVY piškótového cesta
Oddelíme si žĺtka od bielkov. 6 žĺtkov si vymiešame s vanilinovým cukrom, neskor pridame aj kryštalový, pridáme vodu a nakoniec vareškou zapracujeme múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec do cesta jemne zapracujeme vyšlahaný tuhý sneh z bielkov. Veľmi rýchle a jednoduché a cez leto ho používam skoro stále, dám si to na vymastený a múkou vysypaný plech