Tiramisu
Suroviny
200 g | práškový cukor |
4 KS | žĺtky |
4 cl | amaretto likér alebo baileys |
500 g | mascarpone |
1 veľká | šálka kávy |
1/2 balíka | vanilínový cukor |
2 cl | čerešňovica alebo vodka |
6 ks | vajec |
6 PL | vlažná voda |
6 PL | cukor krystáľ |
1 ks | kypriaci prášok do pečiva |
Tiramisu alebo tiramisú (z tal. tirami su = "vytiahni ma hore", čo obrazne znamená "zlepši mi náladu") je známy koláč zBenátok. Pozostáva zo striedajúcich sa vrstiev piškót (lyžičkového tvaru – Savoiardi, Ladyfingers) alebo Pan di Spagna(piškótový korpus) nasiaknutých studeným espressom a z krému z mascarpone, vajcového žĺtka a snehu, ktorý sa aromatizuje rumom, niekedy aj marsalským vínom. Tiramisu sa aromatizuje aj kávou. Konečná vrstva krému sa bohato popráši kakaom a všetko sa nechá aspoň štyri hodiny poriadne vychladnúť a spojiť zároveň.
Tiramisu je dnes jedným z najobľúbenejších a najznámejších talianskych dezertov. Dejiny moderného receptu sa dajú sledovať prekvapivo len približne do roku 1970 do mesta Treviso v severnom Taliansku. Ale podobné dezerty pochádzajú z čias renesancie a prišli zo Sieny cez Florenciu a iné mestá do Benátok a potom do Trevisa.
Cukor so žĺtkami šľaháme ručným šľahačom 8 minút, určite nie menej, vmiešame polovicu likéru a opatrne už len vidličkou zamiešame po lyžiciach Mascarpone. Piškótove cesto polievame v kávou a na dne podnosu, pokvapkáme čerešňovicou a navrstvíme polovicou krému. Na krém poukladáme ďalši omočený plát, pokvapkáme zvyšným Amarettom a potrieme zvyšným krémom. Povrch uhladíme a husto posypeme nerozpustnym kakaom, najlepšie cez sitko. Tiramisu necháme aspoň 6 hodín v chladničke, aby sa všetky chute spojili, je výborné, určite Vám bude chutiť.
POSTUP PRÍPRAVY piškótového cesta
Oddelíme si žĺtka od bielkov. 6 žĺtkov si vymiešame s vanilinovým cukrom, neskor pridame aj kryštalový, pridáme vodu a nakoniec vareškou zapracujeme múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec do cesta jemne zapracujeme vyšlahaný tuhý sneh z bielkov. Veľmi rýchle a jednoduché a cez leto ho používam skoro stále, dám si to na vymastený a múkou vysypaný plech