Malinový koláč s francúzskym krémom

Suroviny

200 gHladká múka
100 g Práškový cukor
1 ksVajíčko
80 g Zmäknuté maslo
6 ksŽĺtka
120 gPráškový cukor
2 PLZemiakový škrob SEMARMYL
500 mlSmotana na šľahanie 33%
1 ksVanilkový struk
100 gZmäknuté maslo
150 mlSmotana na šľahanie 33%
400 gČerstvé maliny alebo zmes lesné ovocie
1 PLPráškový cukor na posypanie
1 PLVanilínový cukor
Malinový koláč s francúzskym krémom

Potrebujeme

  • potravinovú fóliu
  • kocky ľadu
  • valček
  • formu na pečenie s nízkym vlnitým
  • okrajom s priemerom 24 cm (najlepšie s vyberateľným dnom)
  • papier na pečenie
  • fazuľu alebo ryžu na zaťaženie cesta pri pečení
  • šľahací mixér
  • sitko
Porcie 10 Čas prípravy 30 min Čas tepelnej úpravy 60 min

Cesto

Z múky, práškového cukru, vajíčka a zmäknutého masla rukou vypracujeme tuhšie cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a v chladničke necháme odstáť asi 30 minúť. Odležané cesto rozvaľkáme medzi potravinovými fóliami do tvaru kruhu s hrúbkou asi 1 cm. Cestom vystelieme celé dno tortovej formy a vytvarujeme aj približne 3 cm vysoké okraje. Cesto popicháme vidličkou, prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme fazuľou tak, aby pokrývala celú plochu. Pečieme v predhriatej rúre približne 10 minút pri teplote 180 °C. Po 10 minútach zložíme z cesta papier na pečenie aj s fazuľou a dopekáme ďalších 5 minút. Upečený koláč necháme vychladnúť.

Krém

Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme a špičkou noža opatrne vyškrabeme zrniečka. V hrnci na sporáku necháme zohriať smotanu spolu s vanilkovým strukom a zrniečkami vanilky. Medzitým v miske ručne vymiešame žĺtky s práškovým cukrom, kým zmes zbledne. Primiešame aj zemiakový škrob. Horúcu smotanu prelejeme za stáleho miešania do žĺtkovej zmesi. Následne zmes vlejeme naspäť do hrnca a za stáleho miešania uvaríme puding. Hneď, ako začne puding hustnúť a odlepovať sa od dna a bokov hrnca, ho prelejeme do vychladenej misky. Misku dáme do ľadového vodného kúpeľa a za stáleho miešania necháme krém vychladnúť. Keď je krém vlažný, vmiešame zmäknuté maslo. Krém prelejeme do misky, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme stuhnúť v chladničke aspoň 4 hodiny (najlepšie však celú noc).

Malinový koláč

Stuhnutý krém rovnomerne rozotrieme na upečený korpus, naň nanesieme vyšľahanú šľahačku a na celý koláč poukladáme tesne vedľa seba čerstvé maliny. Pred podávaním posypeme maliny práškovým a vanilínovým cukrom