Laskonky

Suroviny

150mlVaječné bielka
150gKryštálový cukor - jemný
300gKryštálový cukor
6PLVoda
160gMandle - mleté
6ksVaječný žĺtok
3ksVanilínový cukor
180gKryštálový cukor
8PLVoda
300gMaslo
Laskonky

   

Porcie 20 Čas prípravy 45 min Čas tepelnej úpravy 45 min

Dáme si uvariť 300 g cukru s 6 PL lyžicami vody. Uvarený sirup musí byť hustý, musí sa ťahať na vlas. Ja som ho varila celý čas ako som šľahala bielkovu masu.
Bielka so 150 g cukru šľaháme do tuhého snehu.

Jednou rukou držíme šľahač na stredných obrátkach a druhou lejeme do snehu ten horúci cukrový sirup, ktorý neustále zaslahavame do snehu.
Sneh potom šľaháme do vychladnutia.
Do uvareného snehu vsypeme zomleté mandle. Curkarky tvrdia, že mandle sú najlepšie preto, že sú suché, že laskonky potom lepšie v rúre schnú.
Mandle zapracujeme do snehu, ak by sa Vám zdalo cesto riedke a roztekalo sa po odobratí formy, tak ešte prisypte mandle, ale myslím, že to bude v poriadku a nebude to treba.

Na plechy položíme papier na pečenie, alebo silikónové podložky. 
Priložíme formu na laskonky, do otvorov naaplikujeme snehovú masu, stierkou zarovnáme a formu zdvihneme. 
Podľa mojej rúry, sa mi laskonky najlepšie piekli na 90 stupňov a sušila som tak cca 30 minút.
Tých silikónových podložiek mám 4 kusy, takže kým som odpiekla poslednú, tak z prvej sa mi už dali pevne laskonky, pohodlne dať dolu.
Plnila som žĺtkovým krémom, našla nejaké recepty na webe a tento tu sa mi páčil tak najviac . Ja som potom už len s mamkou skonzultovala záverečný výsledok, aby som si bola istá, či som všetko urobila správne.
Znovu si dáme variť sirup, ten nemusí byť tak výrazne hustý, ako pri snehovom ceste, ale aj tento sirup musí mať krásne veľké čisté bubliny, ako z bublifuku a ťahať sa na niť. 
Žĺtka šľaháme s 3 balíčkami vanilínového cukru. Žĺtková pena zbledne a zhustne.
Znovu do jednej ruky dáme šľahač a do druhej cukrový sirup. Taký vriaci ho prilievame do žĺtkového krému a zároveň ho zaslahavame.
Keď je tam už všetok, tak žĺtka šľaháme dovtedy, kým nie sú vychladnuté.
Ja osobne, radšej tepelné upravujem bielkove a žĺtkové krémy, týmto spôsobom, ako ich šľahať nad parou, príde mi to s prilievanim horúceho sirupu také šikovnejšie.
Do vychladnutého žĺtkového krému nakrájame na malé kocky maslo a šľaháme poctivo 10 minút.
Správne vyšľahaný krém, zväčší svoj objem, je krásne lesklý a keď prejdeme po ňom opakom lyžice, tak sú v ňom viditeľné maličké póry.
Popri šľahaní si môžeme upražiť lieskové orechy. Zmixujeme ich, alebo pomelieme....a nejakých 5 lyžíc zamiešame do vyšľahaného krému.
Naplníme si krémom sáčok a každú druhú laskonku naplníme. Prázdnou laskonkou priklopíme a necháme tuhnúť