Creme bruleé

Suroviny

1 KSvanilkový struk
1 KLvanilínový cukor
430 ml smotana na šľahanie
40 g cukor kryštáľ
5 KSžĺtka
Creme bruleé

Creme bruleé - slávny a klasický "Creme Brulée" je francúzsky výraz znamenajúci v preklade "opálený krém" (Burnt Cream). Ide o vychladený vaječný krém pokrytý cukrovou polevou čiže glazé, ktorá je pripravená krátkym opálením, čím skaramelizuje. Tento jednoduchý vaječný krém sa uvarí vo vodnom kúpeli a potom sa vychladí v chladničke. Na vychladený povrch krému v zapekacej miske (alebo vo viacerých žiaruvzdorných formičkách) je nasypaná tenká vrstvička cukru, ktorá je následne skaramelizovaná plameňom malého plynového horáčika, alebo pod rozohriatym grilom. Takmer v okamihu sa má vytvoriť na vaječnom kréme krehký karamelový príkrov. Klasický vaječný krém tým získa delikátnu chuť a navyše vzhľadovo zaujímavo kontrastuje hebký a mäkký žltkastý krém s tvrdým a krehkým tmavohnedým karamelovým príkrovom. V tradičnom klasickom recepte sa do vaječného krému nepridávajú žiadne príchute, ale mnoho dnešných receptov využíva prídavok nádhernej vône vanilky, mnohokrát aj s chuťou likérov, ovocia a pod. Španieli tento dezert už od 18. storočia nazývajú "crema cartalana", Angličania zasa odvodzujú jeho pôvod už zo 17. storočia. Napriek tomu koncom 19. storočí sa vžil všade pre tento krém francúzsky názov "Creme Brulée", ktorý navodzuje dojem akoby šlo o dezert pôvodu francúzskeho.

Porcie 5 Čas prípravy 5 min Čas tepelnej úpravy 30 min

Predhrejte si rúru na 140 ° C a dajte variť 1-2 litre vody, ktorú budete potrebovať na vodný kúpeľ

Na mierny oheň dajte variť smotanu. 

Mezitím si pozdĺžne rozkrojte vanilkový struk a hranou noža vyškrabte jeho obsah. Potom struk i jeho obsah pridajte k variacej sa smotane.

Zatiaľ, čo sa vám ohrieva smotana s vanilkou, zmiešajte si vo väčšej nádobe žĺtky s cukrom. Pozor, nemala by sa vám na zmesi tvoriť pena.

Akonáhle sa smotana s vanilkou začne pozvoľna variť, odstavte ju z ohňa. Za stáleho miešania smotanu pomaly vlejte do misy k žĺtkom.

Vzniknutú zmes žĺtkov a smotany ihneď sceďte. Zvoľte si buď jemnejšie, alebo väčšie sitko podľa toho, či chcete v kréme ponechať vanilkové zrniečka. Rozhodne nie sú na škodu. 

Tuto prefiltrovanú zmes rozlejte do servírovacích misiek. Lejte zmes pomaly a opatrne, na zmesi by sa vám nemali tvoriť vzduchové bublinky. Ak sa vytvoria, ľahko ich lyžičkou odstráňte. (Ideálny objem misiek je 80ml. Misky tiež musia byť ohňovzdorné, pretože v nich pred podávaním budete plameňom vytvárať karamelovú kôrku.) 

Misky naskladajte do hlbšieho pekáča. Potom do pekáča opatrne vlejte pripravenú vriacu vodu tak, aby ste nepostriekali aj krém v miskách. Výška vodného kúpeľa by mala dosahovať výšky krému v miskách. Pekáč potom vložte do vopred vyhriatej rúry. 

Po 20 - 30 minútach pekáč opatrne vyberte z rúry. Krém by mal byť už dostatočne tuhý. Ak by niektoré porcie boli uprostred stále tekuté, nechajte ich ešte chvíľu odpočívať v kúpeli.

Hotový krém ochlaďte, ideálne v studenom vodnom kúpeli a potom nechajte v chladničke aspoň 4 hodiny odpočinúť. Krém vydrží v chladničke čerstvý minimálne 2-3 dni, a preto si ho môžete pripraviť aj s veľkým predstihom. 

Hotové Crème brûlée pred podávaním posypte cukrom, ktorý skaramelizuje. Použiť môžete buď kuchynský horák, alebo aj hobby horák na propán bután. Karamelizovanie pod grilom v rúre tiež môžete využiť, ale nie je tak funkčné ako flambovacia pištoľ. Dochádza totiž k nadmernému ohrievaniu celého krému. Cukor plameňom karamelizuje naozaj rýchlo, a tak si dajte pozor, aby ste karamel nespálili. Výsledkom nášho receptu je lahodný vanilkový dezert s krehkou karamelovou krustou. Tajomstvo správne pripraveného Crème brûlée je v jemnej, ale plnej chuti prírodnej vanilky a v kontraste vychladeného krému s horúcou karamelovou krustou.