ČOKO-ŠKORICOVÉ SLIMÁKY
Suroviny
180 ml | Plnotučné mlieko |
9 g | Instantné suché droždie |
2 ks | Vajcia izbovej teploty |
75 g | Maslo - rozpustené |
80 g | Práškový cukor |
400 g | Hladká múka 00 |
30 g | Kakao |
1/2 ČL | Škoricový cukor |
1/2 ČL | Soľ |
90 g | Maslo - mäkké |
100 g | Hnedý cukor |
20 g | Kakao |
2 ČL | Škoricový cukor |
100 g | Jemne nasekaná horká čokoláda |
50 g | Horká čokoláda - rozpustená |
120 g | Mlieko |

Tieto čokoládové škoricové rolky doplnené chutnou polevou z tmavej čokolády sú neuveriteľne výdatnými raňajkami alebo sladkou pochúťkou. Čokoládovo sladké cesto je plnené kúskami čokolády a škoricou a následne preliate lahodnou čokoládovou omáčkou.
Porcie 20
Čas prípravy 0 min
Čas tepelnej úpravy 0 min
Zmiešame vlažné mlieko a instantné droždie v miske a necháme odstáť cca 10 min, alebo kým sa na povrchu neobjavia malé bublinky/pena. Vmiešame vajíčka a vychladnuté rozpustené maslo.
Pridáme cukor, múku, kakaový prášok, škoricu a soľ. Nasadíme nástavec na hák na cesto na mixér a miesime pri strednej až vysokej rýchlosti 18 až 20 min.
Misku prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste až 2 hod alebo cez noc v chladničke (8 až 12 hodín). Po vykysnutí cesto vložíme na 30 min do chladničky; chladnejšie cesto sa bude ľahšie vaľkať.
Vložíme mäkké maslo do stredne veľkej misky a pomocou špachtle primiešame hnedý cukor, škoricu a preosiaty kakaový prášok, aby sme získali hustú pastu. Horkú čokoládu nasekáme nadrobno a odložíme.
Z vykysnutého cesta vytlačíme vzduch a prenesieme na jemne pomúčenú dosku. Pomocou valčeka rozvaľkáme cesto na veľký obdĺžnik s rozmermi približne 30 x 40 cm.
Plnku rozotrieme na cesto pomocou špachtle a potom na ňu posypeme nadrobno nasekané kúsky čokolády.
Cesto vyvaľkáne na najdlhšej strane, aby sme získali tvar polena. Zúbkovaným nožom alebo zubnou niťou vystrihneme 9 rovnakých valčekov. Vložíme rolky do vymastenej štvorcovej formy - asi 25 až 30 cm širokej, prikryjeme utierkou a nechame znova kysnúť 30 až 45 min, alebo kým nezdvojnásobí objem. Predhrejeme rúru na 180'C a pečieme 20 až 25 min. Necháme ich úplne vychladnúť.
Čokoládu nasekáme nadrobno a vložíme do žiaruvzdornej misky. Mlieko privedieme do varu a polovicu nalejeme na čokoládu. Necháme pár min postáť, premiešame, aby sa spojilo a potom pridáme zvyšok horúceho mlieka. Miešame, kým sa všetka čokoláda nerozpustí a omáčka nebude hladká. Čokoládovo-škoricové rolky ešte teplé polejeme omáčkou.
![]() |
![]() |