ČOKO-ŠKORICOVÉ SLIMÁKY

Suroviny

180 mlPlnotučné mlieko
9 gInstantné suché droždie
2 ksVajcia izbovej teploty
75 gMaslo - rozpustené
80 gPráškový cukor
400 gHladká múka 00
30 gKakao
1/2 ČLŠkoricový cukor
1/2 ČLSoľ
90 gMaslo - mäkké
100 gHnedý cukor
20 gKakao
2 ČLŠkoricový cukor
100 gJemne nasekaná horká čokoláda
50 gHorká čokoláda - rozpustená
120 gMlieko
ČOKO-ŠKORICOVÉ SLIMÁKY

Tieto čokoládové škoricové rolky doplnené chutnou polevou z tmavej čokolády sú neuveriteľne výdatnými raňajkami alebo sladkou pochúťkou. Čokoládovo sladké cesto je plnené kúskami čokolády a škoricou a následne preliate lahodnou čokoládovou omáčkou.

Porcie 20 Čas prípravy 0 min Čas tepelnej úpravy 0 min
Zmiešame vlažné mlieko a instantné droždie v miske a necháme odstáť cca 10 min, alebo kým sa na povrchu neobjavia malé bublinky/pena. Vmiešame vajíčka a vychladnuté rozpustené maslo.
Pridáme cukor, múku, kakaový prášok, škoricu a soľ. Nasadíme nástavec na hák na cesto na mixér a miesime pri strednej až vysokej rýchlosti 18 až 20 min.
 
Misku prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste až 2 hod alebo cez noc v chladničke (8 až 12 hodín). Po vykysnutí cesto vložíme na 30 min do chladničky; chladnejšie cesto sa bude ľahšie vaľkať.
Vložíme mäkké maslo do stredne veľkej misky a pomocou špachtle primiešame hnedý cukor, škoricu a preosiaty kakaový prášok, aby sme získali hustú pastu. Horkú čokoládu nasekáme nadrobno a odložíme.
 
Z vykysnutého cesta vytlačíme vzduch a prenesieme na jemne pomúčenú dosku. Pomocou valčeka rozvaľkáme cesto na veľký obdĺžnik s rozmermi približne 30 x 40 cm.
 
Plnku rozotrieme na cesto pomocou špachtle a potom na ňu posypeme nadrobno nasekané kúsky čokolády.
Cesto vyvaľkáne na najdlhšej strane, aby sme získali tvar polena. Zúbkovaným nožom alebo zubnou niťou vystrihneme 9 rovnakých valčekov. Vložíme rolky do vymastenej štvorcovej formy - asi 25 až 30 cm širokej, prikryjeme utierkou a nechame znova kysnúť 30 až 45 min, alebo kým nezdvojnásobí objem. Predhrejeme rúru na 180'C a pečieme 20 až 25 min. Necháme ich úplne vychladnúť.
 
Čokoládu nasekáme nadrobno a vložíme do žiaruvzdornej misky. Mlieko privedieme do varu a polovicu nalejeme na čokoládu. Necháme pár min postáť, premiešame, aby sa spojilo a potom pridáme zvyšok horúceho mlieka. Miešame, kým sa všetka čokoláda nerozpustí a omáčka nebude hladká. Čokoládovo-škoricové rolky ešte teplé polejeme omáčkou.