Cheescake

Suroviny

250 gsušienky
120 gmaslo
500 g mascarpone
250 g jemný tvaroh
250 gpráškový cukor
200 g kyslá pochúťková smotana
1 KSvanilinový cukor
1 KLvanilka lusk
3 KSvajce
1 KSvaječný žĺtok
štipkakôra z citróna
Cheescake

Minule sme sa naučili robiť mascarpone a dnes si z neho môžeme urobiť cheescake

Pravý cheesecake sa robí so syru philadelphia. No nie každý si ho môže dovoliť, lebo je malý, drahý a na tento recept by ho treba veľa.

Porcie 8 Čas prípravy 30 min Čas tepelnej úpravy 60 min

Všetky suroviny by mali mať izbovú teplotu.

 

 

Sušienky si rozdrvíme úplne ako na strúhanku. (sušienky Hobbits sú nato najlepšie, robila som to aj z BEBE ale tie boli moc sladké a zle mi držali pohromade). 
Keď máme sušienky rozdrvené, roztopíme si maslo a pridáme ho k sušienkam. Poriadne premiešame.

Tortovú formu s priemerom 26 cm si vyložíme s papierom na pečenie.

Na dno formy dáme zmes sušienok a rukou utľapkáme a trošku zmesi dáme aj na okraje ono to potom pekne vyzerá, keď sa to podáva na tanieri. Formu dávam na plech lebo môže sa stať že masielko ešte pusti... a lepšie sa to čisti z plechu ako zo spodku trúby :) Sušienkový korpus dám zapiecť do trúby na 10min 180°C Potom ho necháme vychladnúť

Mascarpone a tvaroch trošku premiešame. Potom pridáme kyslú smotanu a premiešame opäť (po každej pridanej veci treba zmes premiešať ručne z bokov). Po lyžičkách pridávame práškový cukor a stále miešame

Potom postupne a pomaly pridávame vajcia. ( pridám vajce počkám kým sa mi pekne premieša pridám druhé atd... )Pridáme vanilínový cukor a lusk.
Nakoniec pridám nastruhanú citrónovou koru. Na takého veci používame BIO citróny.
RADA: Používajte čerstvý citrón.. sušený nedá tomu takú krásnu arómu a chuť

Okraje formy si vytrieme maslom. Potom sa to tak pekne oddeľuje keď sa to pečie. 
Krémovú hmotu vylejeme na vychladenú sušienkovú zmes. A necháme ju trošku odpočinúť cca 5 min. 
Pečieme na vodnom kúpeli 160-170 °C cca 45 min 
POZOR: riaďte sa svojou rúrou

Keď nám cheescake napuchne je to dobre znamenie, že zachviľu už bude. V tedy vtiahneme vodný kúpeľ a necháme to ešte tak 5-10 min piecť. 
TIP: Skúste ho počas pečenia aj otáčať aby bol cheescake pekne hnedý na okraji.

Keď napuchne ešte viac.. (môže aj nemusí, keď nenapuchne nič sa nedeje) Či je to hotové zistíme tak, že buď lyžičkou poklepeme o bok formy, alebo normálne zatrasieme plechom a ten stred by sa mal trošku triasť ako huspenina alebo ako želé.

Potom rúru vypneme a asi tak cca 5-10 cm otvoríme dvierka a necháme to tak vychladnúť cca 1-2 hod.

Keď to vychladne tak to pekne spľasne. A tie boky by mali byť trošku nahnedlé.

Potom to preložíme do chladničky. Najlepšie nechať stáť celú noc v chladničke.

Ja ho oblievam s topingom a podávam s ovocím