CHEESCAKE S KARAMELOM
Suroviny
250 g | Keksíky Hobbits |
120 g | Maslo |
500 g | Mascarpone |
250 g | Tvaroh jemný |
250 g | Práškový cukor |
200 g | Smotana kyslá |
1 ks | Vanilínový cukor |
3 ks | Vajcia |
1 ks | Žĺtok |
1 ks | Kôra z citróna |
1 ks | Vanilkový lusk |
1 hrnček | Kryštálový cukor |
1/2 hrnčeka | Smotana na šľahanie |
6 PL | Maslo |

Cheesecake sa za posledné roky stal určite najobľúbenejším dezertom, ktorý si môžete dať v slovenských kaviarňach. Klasický recept na cheesecake patrí k najvyhľadávanejším, my Vám prinášame ten najchutnejší.
Porcie 12
Čas prípravy 0 min
Čas tepelnej úpravy 0 min
Ingrediencie musia mať izbovú teplotu. Sušienky rozdrvíme na strúhanku. Roztopíme maslo a poriadne premiešame so sušienkami.
Tortovú formu s priem. 26 cm si vyložíme papierom na pečenie alebo vymastíme maslom. Na dno formy dáme zmes sušienok a utľapkáme. Dáme do rúry predhriatej na 180°C na cca 10 min a necháme vychladnúť.
Mascarpone a tvaroh trošku premiešame, pridáme kyslú smotanu a premiešame opäť (po každej pridanej veci treba zmes premiešať ručne z bokov). Po lyžičkách pridávame práš. cukor a stále miešame. Prisypeme vanil. cukor. Postupne vlievame vajcia. Pridáme vanil. lusk alebo pastu a nastruhanú citrónovou kôru.
Okraje formy vytrieme maslom. Zmes vylejeme na vychladenú sušienkovú zmes, nebojte sa konzistencie, určite stuhne. A necháme ju odpočinúť 5 min. Pečieme vo vodnom kúpeli 160-170 °C cca 60 min. Ak tortička napuchne je to dobre znamenie, že už bude. Vtedy vtiahneme vodný kúpeľ a necháme to ešte tak 5-10min piecť. Že je cheescake hotový zistíme tak, že buď lyžičkou poklepeme o bok formy, alebo normálne zatrasieme plechom a ten stred by sa mal triasť ako huspenina či želé. Potom rúru vypneme a na 5-10cm otvoríme dvierka, necháme ho takto chladnúť cca 1-2 hod. Potom ho necháme vychladnúť na okne alebo voľne.
Na panvici si na slabom ohni rozpustíme cukor. Po lyžiciach pridávame maslo a miešame. Keď je maslo spojené s cukrom, prilejeme smotanu, necháme prebublať a za stáleho miešania chladíme pri okne cca 10-15 min. Karamel nelejeme nikdy na koláče horúci. Je dôležité aby ingrediencie neboli studené a mali skutočne izbovú teplotu. Ak pridáme do rozpusteného cukru soľ, máme slaný karamel. Tento karamel môžete preliať do dózy a spotrebovať neskôr lyžičkou - v čase PMS napríklad