CHEESCAKE S KARAMELOM

Suroviny

250 gKeksíky Hobbits
120 gMaslo
500 gMascarpone
250 gTvaroh jemný
250 gPráškový cukor
200 gSmotana kyslá
1 ksVanilínový cukor
3 ksVajcia
1 ksŽĺtok
1 ksKôra z citróna
1 ksVanilkový lusk
1 hrnčekKryštálový cukor
1/2 hrnčekaSmotana na šľahanie
6 PL Maslo
CHEESCAKE S KARAMELOM

Cheesecake sa za posledné roky stal určite najobľúbenejším dezertom, ktorý si môžete dať v slovenských kaviarňach. Klasický recept na cheesecake patrí k najvyhľadávanejším, my Vám prinášame ten najchutnejší.

Porcie 12 Čas prípravy 0 min Čas tepelnej úpravy 0 min
Ingrediencie musia mať izbovú teplotu. Sušienky rozdrvíme na strúhanku. Roztopíme maslo a poriadne premiešame so sušienkami.
 
Tortovú formu s priem. 26 cm si vyložíme papierom na pečenie alebo vymastíme maslom. Na dno formy dáme zmes sušienok a utľapkáme. Dáme do rúry predhriatej na 180°C na cca 10 min a necháme vychladnúť.
 
Mascarpone a tvaroh trošku premiešame, pridáme kyslú smotanu a premiešame opäť (po každej pridanej veci treba zmes premiešať ručne z bokov). Po lyžičkách pridávame práš. cukor a stále miešame. Prisypeme vanil. cukor. Postupne vlievame vajcia. Pridáme vanil. lusk alebo pastu a nastruhanú citrónovou kôru.
 
Okraje formy vytrieme maslom. Zmes vylejeme na vychladenú sušienkovú zmes, nebojte sa konzistencie, určite stuhne. A necháme ju odpočinúť 5 min. Pečieme vo vodnom kúpeli 160-170 °C cca 60 min. Ak tortička napuchne je to dobre znamenie, že už bude. Vtedy vtiahneme vodný kúpeľ a necháme to ešte tak 5-10min piecť. Že je cheescake hotový zistíme tak, že buď lyžičkou poklepeme o bok formy, alebo normálne zatrasieme plechom a ten stred by sa mal triasť ako huspenina či želé. Potom rúru vypneme a na 5-10cm otvoríme dvierka, necháme ho takto chladnúť cca 1-2 hod. Potom ho necháme vychladnúť na okne alebo voľne.
 
Na panvici si na slabom ohni rozpustíme cukor. Po lyžiciach pridávame maslo a miešame. Keď je maslo spojené s cukrom, prilejeme smotanu, necháme prebublať a za stáleho miešania chladíme pri okne cca 10-15 min. Karamel nelejeme nikdy na koláče horúci. Je dôležité aby ingrediencie neboli studené a mali skutočne izbovú teplotu. Ak pridáme do rozpusteného cukru soľ, máme slaný karamel. Tento karamel môžete preliať do dózy a spotrebovať neskôr lyžičkou - v čase PMS napríklad
 
Koláčik polejeme karamelom a ozdobíme ovocím.

S láskou,
Nemehlo v Kuchyni