Čakanka obyčajná – cichorium intybus
Je to bylina, ktorá je vďaka krásnym sýtomodrým kvetom na lúkach neprehliadnuteľná. Čakanka, kvietok opradený legendami, si je vedomá svojej krásy.
Čakanka je známa už od staroveku. V starom Egypte bola považovaná za magickú bylinu, ktorá dáva krásu a úspech. V minulosti bola v lekárstve používaná ako všeliek.
A tak ako v minulosti tak aj v súčasnosti sa čakanka využíva predovšetkým v ľudovom liečiteľstve a vo fytoterapii. Na tieto účely sa využíva najmä koreň rastliny.
Naši prastarí a starí rodičia ho poznali a využívali ako korenie sv. Petra. Nápoj z usušeného koreňa zaliateho vriacou vodou nazývali "Cigorka".
Pražením a zmiešaním koreňa čakanky a jačmeňa vznikol voňavý a lahodný cereálny nápoj, ktorý dokonale nahrádzal a stále nahrádza kávu a to nie len u ľudí, ktorí dávajú prednosť zdravému životnému štýlu. Nápoje s obsahom praženej čakanky tzv. kávoviny, vnímame pre ich typickú chuť čistej prírody a pozitívne účinky na organizmus.
1. Horké látky v čakanke zlepšujú trávenie a povzbudzujú činnosť tráviacich orgánov tým, že podporujú vylučovanie tráviacich štiav a zlepšujú mobilitu hladkého svalstva tráviacej sústavy.
2. Koreň čakanky obsahuje až do 50 % inulínu a práve jeho pozitívny vplyv na ľudský organizmus v súčasnosti dokazujú rôzne odborné štúdie. Inulín je rastlinná ingrediencia, ktorá je oficiálne uznaná za vlákninu. Z množstva pozitívnych účinkov ktoré sa opisujú v rôznych herbároch, liečiteľských knihách a odborných štúdiách uvádzame :
Inulín má pozitívny vplyv na cukrovku
Jeho hlavnou zložkou je fruktóza, na jej vstup do buniek netreba inzulín, ktorý cukrovkárom často chýba. Keďže inulín sa prakticky v tenkom čreve nerozkladá tráviacimi enzýmami, pôsobí do určitej mieri ako vláknina, ktorá znižuje glykemický index jedál. Výsledkom konzumácie jedál s vyšším obsahom vlákniny a teda aj inulínu je nižšia a stabilnejšia hladina krvnej glukózy.
Inulín má pozitívny vplyv na tráviacu sústavu
Pôsobí ako prebiotikum slúžiace črevným baktériám ako potrava – vytvára vhodné prostredie na rozmnožovanie a zachovanie prirodzenej črevnej mikroflóry.
Ako diétna vláknina nedokáže byť strávený v zažívacom systéme, dostáva sa do tráviaceho
traktu v neporušenom stave a ovplyvňuje zloženie a konzistenciu v žalúdku a čreve ako aj rýchlosť vyprázdňovania.
Pražená mletá čakanka (100%) tvorí základ tradičného kavovinového výrobku Cigória
Pražená mletá čakanka (30%) tvorí podiel tradičného cereálneho nápoja Mletá
Rozpustná čakanka (7%) tvorí podiel rozpustného cereálneho nápoja Mletá instantná