Čakanka obyčajná – cichorium intybus

Čakanka obyčajná – cichorium intybus
22-10-2015 o 17:15

Je to bylina, ktorá je vďaka krásnym sýtomodrým kvetom na lúkach neprehliadnuteľná. Čakanka, kvietok opradený legendami, si je vedomá svojej krásy.

Čakanka je známa už od staroveku. V starom Egypte bola považovaná za magickú bylinu, ktorá  dáva krásu a úspech. V minulosti  bola v lekárstve používaná ako všeliek.

A tak ako v minulosti tak aj v súčasnosti sa čakanka využíva predovšetkým v ľudovom liečiteľstve a vo fytoterapii. Na tieto účely sa využíva najmä koreň rastliny.

Naši prastarí a starí rodičia ho poznali a využívali ako korenie sv. Petra. Nápoj z usušeného koreňa zaliateho vriacou vodou nazývali "Cigorka".

Pražením a zmiešaním koreňa čakanky a jačmeňa vznikol voňavý a lahodný cereálny nápoj, ktorý  dokonale nahrádzal a stále nahrádza kávu a to nie len u ľudí, ktorí dávajú prednosť zdravému životnému štýlu.  Nápoje s obsahom praženej čakanky tzv. kávoviny, vnímame pre ich typickú chuť čistej prírody a pozitívne účinky na organizmus.

1. Horké látky v čakanke zlepšujú trávenie a povzbudzujú činnosť tráviacich orgánov tým, že podporujú vylučovanie tráviacich štiav a zlepšujú mobilitu hladkého svalstva tráviacej sústavy.

2. Koreň čakanky obsahuje až do 50 % inulínu a práve jeho pozitívny vplyv na ľudský organizmus v súčasnosti dokazujú rôzne odborné štúdie. Inulín je rastlinná ingrediencia, ktorá je oficiálne uznaná za vlákninu. Z množstva pozitívnych účinkov ktoré sa opisujú v rôznych herbároch, liečiteľských knihách a odborných štúdiách uvádzame :

Inulín má pozitívny vplyv na cukrovku

Jeho hlavnou zložkou je fruktóza, na jej vstup do buniek netreba inzulín, ktorý cukrovkárom často chýba. Keďže inulín sa prakticky v tenkom čreve nerozkladá tráviacimi enzýmami, pôsobí do určitej mieri ako vláknina, ktorá znižuje glykemický index jedál. Výsledkom konzumácie jedál s vyšším obsahom vlákniny a teda aj inulínu je nižšia a stabilnejšia hladina krvnej glukózy.

Inulín má pozitívny vplyv na tráviacu sústavu

Pôsobí ako prebiotikum slúžiace črevným baktériám ako potrava – vytvára vhodné prostredie na rozmnožovanie a zachovanie prirodzenej črevnej mikroflóry.

Ako diétna vláknina nedokáže byť strávený v zažívacom systéme, dostáva sa do tráviaceho

traktu v neporušenom stave a ovplyvňuje zloženie a konzistenciu v žalúdku a čreve ako aj rýchlosť vyprázdňovania.

Pražená mletá čakanka (100%) tvorí základ tradičného kavovinového výrobku Cigória

Pražená mletá čakanka (30%) tvorí podiel tradičného cereálneho nápoja Mletá

Rozpustná čakanka (7%) tvorí podiel rozpustného cereálneho nápoja Mletá instantná